Tungmetalophobning i kroppen medfører forskellige giftvirkninger hvor bl.a. vigtige enzymfunktioner ødelægges. De virker som frie radikaler og lægger derfor beslag på mange af kroppens antioxidanter.

Personer der er i underskud med vitaminer og mineraler ophober flere tungmetaller end personer, der ikke mangler vitaminer og mineraler.

Tips

En hårmineralanalyse giver det klareste billede af ophobede tungmetaller i kroppen.

 

 • Udrensning af tungmetaller er sædvanligvis en langstrakt affære.

 

 • Konsulter evt. en læge med speciale i Orthomolekylær medicin.

 

 • Generelt kan det hjælpe at spise protein- og fiberholdige fødevarer som bønner, linser, æg, grøntsager.

 

 • Tag C-vitamin i gram-doser hver dag med et multivitamin-mineral præparat.

 

 • Hvidløg er også generelt godt mod tungmetaller.

 

 • Det samme er grønalgen Chlorella.

 

 • Støt kroppens afgiftende organer (nyrer, lever og hud) under udrensningen. F.eks. marietidsel til leveren, gyldenris til nyrerne, schisandra både til nyrer og lever og brændenælde til huden.

 

 • Glem ikke at drikke masser af vand.

 

 • Man kan også udskille tungmetaller ved at svede. Derfor kan regelmæssig sauna samt sport der giver sved på panden anbefales. Manuelle terapiformer som zoneterapi og lymfedrainage o.a. kan ligeledes være en hjælp under afgiftning.

 

 • Homøopatiske midler mod tungmeta-ller kan muligvis være en hjælp. Homøopatiske præparater bør kombineres med stoffer der hjælper med at udskille tungmetallerne i urinen. Det kan være chlorella eller andet.

 

 • Svære tilfælde af tungmetalforgiftning kan kræve stærke kelationsmidler som administreres af læger.

Tungmetaller i kroppen


Tungmetalophobning i kroppen medfører forskellige giftvirkninger hvor bl.a. vigtige enzymfunktioner ødelægges. De virker som frie radikaler og lægger derfor beslag på mange af kroppens antioxidanter.

 

Tungmetaller er egentlig alle metaller med en massefylde større end jerns.

I praksis er det de ikke-livsvigtige metaller, som også er giftige, dvs. aluminium, arsen, bly, cadmium, kviksølv og palladium

 

Elektrosensitive personer har som regel god gavn af en udrensning af tungmetaller inden de går i gang med en egentlig genopbygning af kroppens ubalancer.

 

Personer der er i underskud med vitaminer og mineraler ophober flere tungmetaller end personer, der ikke mangler vitaminer og mineraler. Tungmetaller skubber essentielle mineraler ud af deres funktioner i kroppens stofskifteprocesser.

Eksempler: Cadmium skubber zink ud. Bly skubber zink og calcium ud og Arsen skubber fosfor ud. Skadevirkningerne bliver mindre når kroppens mineraldepoter er fyldt op.

 

Tungmetaller i miljøet er involveret i et utal af de sygdomme vi i dag benævner civilisationssygdomme, men tungmetaller er også involveret i andre alvorlige sygdomme og lidelser. Det drejer sig om depressioner og andre mentale lidelser, virus- og svampeinfektioner, autoimmune sygdomme og allergiske lidelser. Et af de mindre, men almindelige symptomer ved ophobning af tungmetaller i kroppen er kronisk træthed.


Aluminium (Al)

Vi udsættes for mindre mængder fra aluminiumskøkkengrej, sølvpapir, bagepulver og deodoranter. Derimod kan man få større mængder ved regelmæssig indtagelse af visse medicinske præparater mod forhøjet mavesyre. Aluminium ophobes især i hjerne, skjoldbruskkirtel, lever, lunger og knogler.

 

Forgiftningssymptomer: Indlæringsbesvær, nedsat hukommelse og demens. Ophobninger forværrer knogleskørhed.

 

Udrensning: Magnesium, svovlholdige aminosyrer, zink og C-vitamin.

Supplerende urter: Cayenne, rød Chili, gurkemeje, hvidløg. Modificeret citruspektin kan også anvendes.

 

TIP: Udskift aluminiumsgryder og -kedler med rustfrit stål, undgå køkkenfolie (stanniol) og brug ikke deodoranter, der indeholder aluminiumklorid!

 

Arsen (As)

Arsen er giftigt, og arsenforbindelser er kræftfremkaldende. Arsenik er en arsenforbindelse (arsentrioxid – AsO3) der som bekendt er giftig. Metallisk arsen kan findes i nogle insekt- og ukrudtsbekæmpelsesmidler. Arsen blev tidligere benyttet til at imprægnere træ og gør det muligvis stadig i nogle lande. I naturen kan vilde svampe somme tider indeholde større mængder arsen.

 

Forgiftningssymptomer: Træthed, hårtab, nedsat smertetærskel, betændelse i maveslimhinden, mørke hudpletter og forøget kræftrisiko.

 

Udrensning: Først og fremmest B-vitaminet folinsyre. Tilskud af folinsyre reducerer blodets indhold af arsen ved at ændre det til forbindelser, som lettere udskilles med urinen. Dyreforsøg har vist, at lipoinsyre beskytter mod arsen-forgiftning. Derudover kan tilskud af svovlholdige aminosyrer, jod og selen anbefales.

 

Bly (Pb)

Bly findes i jorden langs veje forurenet af de blyforbindelser man tidligere tilsatte benzin. Her kan det optages af afgrøder. Tidligere også brugt i tryksværte, hagl, vandrør, maling og kosmetik. Bly benyttes stadig i bilbatterier og i bremsebe-lægninger, hvorfra det frigøres som støv. Det ophobes især i nyrer, knogler, nervesystem, røde blodlegemer og i fostre. Ophobes også i hjernen, især ved kronisk e-smog eksponering i lav dosis.

 

Forgiftningssymptomer: Hyperaktivitet, blodmangel, nyreskade, led- og mavesmerter, hovedpine, søvnløshed, appetitmangel. Blyforgiftning kan være involveret i intelligensnedsættelse, depression og afvigende adfærd herunder kriminalitet.

 

Udrensning: Svovlholdige aminosyrer, C-vitamin, E-vitamin, Calcium, Selen, Kobber, Mangan og evt. jern.

Supplerende urter: Koriander (Coriandrum sativum) og modificeret citruspektin kan også anvendes.

 

Cadmium (Cd)

Cadmium er neurotoksisk, dvs. at det skader nervesystemet. Den største kilde til cadmium kommer fra cigaretrøg. Det er cadmium der giver cigaretrøg dens blå farve. Det ophobes især i lunger, lever, nyrer og knogler.

 

Forgiftningssymptomer: Forhøjet blodtryk, nyreskader, indlæringsvanskeligheder, nedsat resistens overfor mikroorganismer, knogleskørhed, nedsat appetit og smagssans.

 

Udrensning: Svovlholdige aminosyrer, Zink, Calcium og C-vitamin. Supplerende urter: Modificeret citruspektin kan også anvendes.

 

Kviksølv (Hg)

Både uorganisk og organisk kviksølv øver skade på nervesystemet, men organisk kviksølv er mest giftigt. Bakterier kan ændre uorganisk kviksølv til organisk. Den mest udbredte kilde til kviksølv i kroppen kommer fra tandamalgam som indeholder ca. 50% kviksølv. Hovedparten af det kviksølv, der bliver optaget i kroppen, stammer fra amalgamfyldninger/sølvplomber. 

Fisk - især de fede - indeholder en del kviksølv. Nogle få vacciner er stadig tilsat spormængder af kviksølv. Det ophobes især i nervesystem, nyrer og i fostre. Ophobes også i hjernen, især ved kronisk e-smog eksponering i lav dosis. Ødelægger cellernes stofskifte og svækker immunforsvaret.

 

Forgiftningssymptomer: metalsmag i munden, koncentrations- og hukommelsesproblemer, nedsat skjoldbruskkirtelaktivitet, demens og en mangfoldighed af lidelser relateret til nervesystemet.

 

Udrensning: Sovlholdige aminosyrer, især Cystin. C-vitamin. Det kan være en fordel at supplere med B-vitaminer - især B5- og B6-vitamin, folinsyre (B9), E-vitamin, magnesium, mangan og selén. Selén binder sig til kviksølv og øger udskillelsen.

Supplerende urter: Spis mange hvidløg, som har en dokumenteret effekt på udskillelsen af kviksølv.Tang (chlorella og kelp) samt hvidløg og lecithin er udrensende, og det kan anbefales at spise meget af disse.

Koriander (Coriandrum sativum) og modificeret citruspektin kan også anvendes.

 

TIP: Tandsanering. Har man samtidig flere slags metalfyldninger i munden, f.eks. amalgam og guld, kan der opstå en elektrisk spænding her, hvilket frigiver særlig mange kviksølv-ioner. Det kaldes oral-galvanisme. Nogle tandlæger og alternative behandlere måler for oralgalvanisme. Søg kvalificeret hjælp hos en holistisk tandlæge ved sanering af tandfyldningerne. Da en amalgamsanering er forbundet med betydelig sundhedsrisiko, fordi der under udboring af amalgamfyldninger frigives store mængder kviksølvdampe, er det vigtigt at finde en specielt uddannet tandlæge, der har kendskab til risici, har erfaring og anvender den nødvendige beskyttelse ved saneringen.

 

Palladium (Pd)

Findes i bilers udstødningsgas og indgår som legering i tandproteser og i keramikkroner. Deres indhold af palladium varierer fra 15 - 80%. 

 

ForgiftningssymptomerØjenproblemer, hårtab, hudproblemer, kronisk bronkitis, brændende tunge, depression, stofskifteforstyrrelser, smerter i kæber, øre og led, forstørret skjoldbruskkirtel, mave-tarm problemer ifm. nedsat leverfunktion.

 

Udrensning: Svovlholdige aminosyrer.